• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5

sparebank1 ostlandet  

sparebank1 ostlandet

   


Hei og velkommen til NordreTrysil.no!

Her finner du nyheter og informasjon fra Nordre Trysil Idrettslag.


siste nytt fra NTI:

streken

Blåkasseturer 2022

 

 

Årets blåkasseturer er klare. Det blir turer både til vann, høyde og i mye skog. Lengden på turene varierer, men skal være overkommelige for de aller fleste. Vi håper mange tar seg noen turer til blåkassene i sommer. 
Årets komite består av Magnhild Norstad, Merethe Heien, Mona Holmseth og Erik Lund.
God tur.

Målene i år er:
Blikufjellet, Fløterbrakka, Bratli, Torvstrøhuset, Kølovn, Bristol, Bukjølkoia, Hattbekkoia, Bruarbrekka og Bergeåkra.

Torvstrøhuset

Kort lett tur til tuftene etter Torvstrøhuset hass Albert Heien som passer for store som små(noen bløthøl er det)
Her er det flere muligheter fram til målet, alt 1: parker på Heiensglenna det er avkjøringer på begge sider av Eltdalsvegen, på høyre side av  vegen (om du kommer fra Jordet starter blå/hvite merkeband, det er ingen særlig sti oppover her, men antydning til gammel traktorvei, myrlendt men lett og gå.
De står en benk ved kassa så de er muligheter for kafferast.

Turen opp er ca en halv km, her kan du velge om du vil gå samme vei tilbake eller om du går sør/øst over, denne veien er også merket med band, kort marsj til vølgått sti ned til Heien. Da blir det ca 1,3km

Alt 2: er og parkere ved postkassene på Heien starten på løypa her er rett ovenfor garasjen til fam Heien/ Berg  fin sti oppover der, etter ca 450m ta til venstre, kort spurt over til torvstrøhuset.

 

 

 

Hattbekkoia

Hattbekkoia høres ut som om den tilhører Slettås, men den ligger helt vest i Jordetskretsen. Sjølve koia er tatt ned, det er bare tuftene igjen. I tidligere tider  var det en velteplass ved Elta, litt lenger opp enn hvor koia sto. Kanskje har koia tjent som husvære for fløtere?

Kjør fra Jordet mot Slettås, ca 5-6km. Det kan parkeres på gressletter på veikanten på begge sider av veien. Turen starter på vestsiden av fylkesvegen når du kjører mot Slettås, mellom Skogsrud og Hattglenna hvor det står en gammel låve på østsida av vegen. Merket med blå bånd til å begynne med, avslutningsvis blåhvite bånd pga rullskifte. Ca 200 meter hver vei.

Kølovn

Kølovnen ble bygget i 1941. I følge Jostein I Hattens bok "Mitt livsløp" måtte denne passes på døgnet rundt. Hans bestefar var kullbrenner. Det ble hogget tynn furu og trædd ned slik at ovnen var fylt med trevirke. Dette ble påtent i luka nede ved bakken. Det var viktig at det ikke var for mye trekk da dette skulle ulme og bli til kull. 

Dette turmålet ligger i Hattvegen. Parker på veikanten rett etter skiltet som viser vei til Keiser Wilhelm og Kong Haakon. Kassa finner du ca 20 skritt fra veikanten, på motsatt side og litt lenger opp enn skiltet .

Bristol

De aller fleste i Nordre har et forhold til Bristolkoia som står i skogen ovenfor skolen. Men kanskje ikke så mange vet hvor den sto før? Bristol ligger i skitraseen opp til Svesætra. Her gjorde den nytte som skogshusvære for tømmerhuggere. Sjølve koia er flyttet til skolen, men både stallen og utedoen står igjen på koietomta. 

Kjør fra Jordet mot Slettås og ta av i Hattvegen. Følg vegen opp til Varlisætra. Etter ca 3km passerer man et grustak og en gapahuk. Ta til høyre i Y-krysset, henger et blå/hvitt bånd her. Kjør denne til veis ende. Turen er ca 800 meter lang og du må skritte over 2 grøfter. Ha på gode sko så du ikke blir bløt på bena.

 


Bukjølkoia

Atter et skogshusvære! Denne ligger på Sundemanns skog. Her har det også vært stall til hesten, noe som tyder på at  både hoggere og kjørkarer har ligget her. Folk har vært flittige til å skrive signaturen sin i koia, ofte med årstall i tillegg. Kom inn i koia og se etter, kanskje har du sjøl vært her en gang?

Kjør fra Jordet til Høgåsen, ta vegen til høyre etter Høgåsengardene. Kjør ca 1,5 km til neste kryss, ta til venstre her. Henger et blått bånd ved bålplassen i vegkrysset. Følg denne vegen til den stopper, den er ca 5 km lang. Stien er merket fra snuplassen, turen er ca 400 meter lang.



Blikufjellet (Skjæret i Blikufjellet).

Kjør Togmyrvegen til bommen (50,- i avgift), fortsett videre på Blikufjellvegen. Ca 250 m før Karls Krone (vegs ende), går stien opp til venstre. Stien er merket med blå bånd. Ca 50 m lenger bort, kan bilen parkeres på høyre side av vegen( henger et blått bånd der også).

Turen er ca 1 km, de siste 180 m er bratte. Stien går over litt myr underveis.

Kassa henger da du har kommet opp det tyngste partiet. Det anbefales da å ta turen på skrått opp til høyre for kassa, til Skjæret i Blikufjellet,, for å få utsikt til bla. Sølen. Veldig fint.
Rusler du litt til venstre for kassa er det også fin utsikt. 

 

 

 

 

Fløterbrakka 

Parker ved Engerneset samfunnshus og rusle deg noen få meter bak samfunnshuset. Der ligger fløterbrakka med tilhørende bygninger. Kassa henger på gjerdet. Brakka holdes låst, men hvis du ønsker å se inn, kan du ta kontakt Jon Stengrundet, tlf 466 46 628 og avtale dette på forhånd.

Her blir en viktig del av vår historie tatt vare på. 



Bratli

Parker ved Engerneset samfunnshus. Turen starter mellom uthuset og container, følg merking over furumoen til veg, ta den til høyre, så til venstre, før du igjen tar til høyre mot sjøen. Gå på baksiden av gapahuken, og følg merking til stien. Hele turen er merket med blå og orange bånd, i tillegg er det malt med blåmaling.

Turen til Bratli er snaue 3 km, og stien går ikke langt fra sjøen. Enkelte bløte partier forekommer. Noe stein da du passerer på nedsiden av båthuset på Jota/Sjøendjota. (Huset på Jota er rødt, så dette er altså IKKE Bratli) Stien fortsetter videre. I gamle dager var det visstnok en hoppbakke norda Jota. Bakkerekorden var på 42 m, og den hadde Gjermund Muruåsen.

Siste biten opp til Bratli går litt på skrå oppover.

Kassa henger ved restene etter huset. 

Det finnes ei egen side på Facebook og der kan du be om å bli medlem. Gruppen/siden heter "Historien om Per Bratli (1832-1925)" Det er han som bygde Bratli. 





Bruarbrekka

Dette er et sted med mye mystikk rundt. Hvor var det, når var det, hvem var det, og har det skjedd? En variant av historien kan du lese i boka. For å komme dit, kan du kjøre FV26 til ca 500 m opp i Eltosåsen fra Øyensrettlinja. Der er det en fin parkering på østsiden av veien, merket med blå bånd. Gå deretter 15 !!! meter mot elva, så finner du blåkassa. Og er vi på rett plass?  Blir du ekstra nysgjerrig etter denne turen,  så kontakt eller bli medlem i historielaget. 


BERGEÅKRA
Kjør til Eltedalen og ta deretter vegen mot Mora. Oppe på flaten parkerer du gjerne ved trafokiosken.  Først går du inn på traktorsporet som går til Nyvangsetra. Følg blåmerking ca 300 m. Der svinger du til venstre inn på en nesten usynlig sti som kommer fra Mora. Følg blåmerkingen ca 250 m, og vips, så er du der. En ubetydelig plass i dag, men med stor historisk betydning.


 

 




 

 


grasrot2